четвъртък, 18 април 2024 г.

Четирима от ВСС с второ предложение за отстраняване на Гешев

Снимка: БГНЕС

Четирима от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет депозираха в деловодството на съвета второ предложение за установяване на основание за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от длъжността „главен прокурор“, съобщиха от пресцентъра на ВСС. То е от Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов.

Причината са действия, които накърняват престижа на съдебната власт. „Уточнява се, че той демонстрира поведение, което е в противоречие с въведените стандарти в Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което е институционално задължение за тях, както при упражняване на професионалната им дейност, така и в личния живот“, се обяснява в предложението, пише ВСС.

Преди седмица шестима членове на Прокурорската колегия внесоха предложение за предсрочно освобождаване на главния прокурор. В искането си днес членовете на съвета се мотивират, като посочват начина, по който Гешев скъса оставката си миналата седмица и използва израза “политически боклук”. Според подписалите искането с поведението и изказа си Гешев е нарушил Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Думите на Гешев са в разрез с разбирането на обществото за вежливост и благоприличие, посочват още четиримата членове на ВСС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html