петък, 19 април 2024 г.

Над 70 сигнала срещу Гешев от 2018 г. досега

Снимка: БГНЕС

Над 70 сигнала с твърдения за извършени от него нарушения и/или престъпления са подадени от граждани, адвокати, граждански сдружения, медии, неправителствени организации, асоциации от 2018 г. досега, информират от прокуратурата.

Отделно от това институцията многократно се е самосезирала и по публикации в средствата за масова информация с цел да се проверят изнесени данни за евентуално извършени от главния прокурор нарушения или престъпления. Сигналите, депозирани в прокуратурата, своевременно са изпращани по компетентност на Специализираната прокуратура, а след закриването й с решение на Народното събрание – на Софийската градска прокуратура (СГП), която е единствената компетентна прокуратура в страната да извършва проверки и разследвания срещу магистрати, лица с имунитет, членове на МС.

По сигналите наблюдаващите прокурори своевременно са възложили извършването на проверки на органите на Главна дирекция „Национална полиция“, антикоруоционната комисия и др. Ежегодно сигнали срещу Иван Гешев са подавани и/или препращани до различни съдилища, инспекторати, комисии. От прокуратурата посочват, че съгласно действащото законодателство не е имало и няма пречка да се води независимо разследване срещу главния прокурор. Във връзка с постъпилите сигнали и образуваните преписки Иван Гешев е давал многократно обяснения пред прокурор, Държавна агенция „Национална сигурност” и КПКОНПИ.

В хода на извършвани проверки съобразно компетентността си прокурорите са се произнасяли по същество, както се процедира по всички останали преписки срещу български граждани. Стандартът е един и същ, независимо от служебното положение на лицето, срещу което е насочен сигналът, уверяват от държавното обвинение и посочват, че „внушенията, че главният прокурор е безконтролен, безотчетен и всевластен не отговарят на истината“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html