петък, 29 март 2024 г.

Зеленски се завърна в Украйна след срещите на върха, заяви, че битката за Бахмут продължава

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Володимир Зеленски се завърна в Украйна, след като участва в срещата на върха на Г-7 в Япония и посети Саудитска Арабия, предаде ДПА.

„Ще има още оръжия за нашите бойци“, заяви държавният глава във видеообръщение, записано във влака снощи.

След това той даде прогноза за предстоящата среща на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс през юли, като заяви: „Правим всичко възможно, за да гарантираме, че решенията на срещата на върха ще бъдат такива, които… работят за нас“.

Според Зеленски инициативите на Украйна в областта на външната политика дават резултат. „Всеки път има повече резултати за Украйна: повече противовъздушна отбрана, артилерия, бронирана техника, боеприпаси, обучение“, заяви той.

Зеленски също така похвали украинската противовъздушна отбрана, за която се твърди, че е свалила 25 от общо 25 руски бойни дрона. „Всяко сваляне е спасен живот“, каза той. Все пак Украйна не е успяла да свали всяка руска ракета, затова Киев ще продължи да усъвършенства системата си за противовъздушна отбрана, добави украинският президент.

Без да дава повече подробности, Зеленски заяви, че сраженията в силно оспорвания град Бахмут в Източна Украйна все още продължават на фона на твърденията на Русия, че нейните сили са превзели целия град след месеци на сражения.

„Нашите войски контролират определени обекти в Бахмут и сектора със семейни жилища в квартал „Самолет“, заяви в своя публикация в „Телеграм“ заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр. Руските войски претърсват завзетите от тях квартали за украински войници, добави тя. Според Маляр сраженията продължават около хълмовете на север и юг от града.

Маляр каза още, че руските войски вкарват в битката допълнителни резерви. „Защитата на Бахмут изпълнява военната си задача“, подчерта тя и добави, че на войските на Москва са нанесени огромни загуби и е намален атакуващият им потенциал.

Град Бахмут в Донецка област е обект на ожесточени сражения от месеци, посочва ДПА. През уикенда Москва обяви, че напълно е завладяла силно разрушения град, в който някога са живели 70 000 души. Зеленски бързо оспори това твърдение.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html