четвъртък, 25 април 2024 г.

ВВС на САЩ: Самолетите F-16 няма да променят хода на войната в Украйна

Генералът на ВВС на САЩ Франк Кендъл смята, че F-16 няма да повлияят значително на военната победа на Украйна над Русия, като признава, че произведените в САЩ изтребители няма да бъдат повратна точка във войната, тъй като военновъздушните сили не играят решаваща роля във конфликта, пред CNN.

„F-16 ще дадат на украинците увеличение на способностите, които те нямат в момента, но това няма да промени драматично войната, според мен, за общите им военни способности“, каза Кендъл в понеделник на събитие във Вашингтон.

След месеци на твърдения, че САЩ няма да доставят F-16 на Киев, миналата седмица администрацията на президента Джо Байдън сигнализира, че ще помогне на Украйна да придобие самолетите.

Все още не е взето решение дали Вашингтон ще изпрати директно F-16 или просто ще позволи на европейските съюзници да ги доставят в Украйна, каза американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан.

Във всеки случай САЩ ще подкрепят съвместна международна програма за обучение на украински пилоти за управление на реактивни самолети.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html