петък, 26 април 2024 г.

Боец на „Вагнер“ е арестуван в България, иска убежище

Член на ЧВК „Вагнер“ бил задържан от българските власти на 15 май при опит за незаконно пресичане на държавната граница. Това съобщиха в официалния си канал в Телеграм от правозащитният проект Gulagu.net. Той е на руска организация за защита на правата на човека.

Публикуваме съобщението:

„Бившият член на терористичната организация „ЧВК Вагнер“ с военен номер (за идентификация) А-1780, който на 15 май се опита нелегално да влезе в България с паспорт на името на Горшенин С.С., беше осъден на 3 години лишаване от свобода условно и е освободен от ареста, но е настанен в бежански лагер. Ето какво казват нашите източници. „Актуална информация от български правозащитници: Преди седмица се проведе дело за незаконно преминаване на границата. Осъдиха го условно на 3 години. Върнаха му личните вещи и телефона. „Сега службата за сигурност на България работи с него. Отказа помощта на правозащитници, каза, че ще се свърже сам. Помоли за убежище в България.
Според впечатленията на колегите, самият човек е слабо наясно какво прави: „Имах поръчка“, „това е моят работа“.

„Както беше съобщено по-рано, този човек също държеше при себе си медала „За храброст“ (Указ на В. Путин от 18.07.22 г.), медала „ЧВК Вагнер“ „За превземането на Попасная“ и други документи, адресирани до А. Ю. Моторигин““.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html