петък, 19 април 2024 г.

1,2 млрд. евро глоба наложи ЕС на собственика на Фейсбук

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

1,2 млрд. евро глоба наложи ЕС на „Мета“ собственик на Фейсбук, съобщи БНР. Рекордната по тежест санкция е заради трансфер на потребителски данни между Съюза и САЩ. ЕС също така нареди на „Мета“ да спре да нарушава правилата за поверителност, съобщава „Файненшъл таймс“.

Рекордната глоба на ЕС за нарушения на поверителността е факт, след като през 2021 г. люксембургският регулатор наложи санкция от 746 млн. евро на Amazon.

В понеделник базираната в Ирландия Комисия за защита на личните данни, която съблюдава Общия регламент за защита на данните в ЕС, наложи глобата на Meta, заявявайки, че Facebook е нарушил нейните правила, изискващи от платформите да гарантират, че при трансфер на данни от Европа към САЩ те разполагат с подходящи предпазни мерки.

Комисия за защита на личните данни установи, че потоците на платформата с лични данни от ЕС към САЩ са разчитали на договорни клаузи, които „не са насочени към рисковете за основните права и свободи“ на потребителите.

Според днешното решение Facebook в ЕС има пет месеца, за „да преустанови всяко бъдещо прехвърляне на лични данни към САЩ“ и шест месеца, за да прекрати обработката – включително съхранението – на всякаква лична информация на европейски граждани в САЩ, която е била прехвърлена преди това в нарушение на Общия регламент относно защитата на данните.

През миналата година Meta заплаши да се оттегли от ЕС, ако ирландският надзорен орган забрани потоците от данни между ЕС и САЩ, което би било сериозно разрушително за нейния бизнес.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html