четвъртък, 25 април 2024 г.

Цветанка Андреева: Кабинетът на Габриел е безсмислен

Цветанка Андреева, политолог, кадър Евроком

„Дори да видим изпълнен мандата на ГЕРБ – какво от това? Ще видим някакви министри, но ще видим и политики – къде са те? За пореден път се разпределят министерски кресла, преди да са се определили политиките, които ще изпълняват тези министри. Зад тези експерти ще стои едно мнозинство в парламента и то ще диктува дневния ред на правителството“, каза политологът Георги Киряков в Бг Он Еър.

По думите му 10-те точки, по които Мария Габриел ще управлява страната, все още не са ясни.

Според политолога Цветанка Андреева изненада е отказът на Слави Трифонов да участва в коалицията. Снощи той обяви, че ИТН оттегля подкрепата си към проектокабинета с мандата на ГЕРБ-СДС.

„Кабинетът на Мария Габриел става безсмислен дори за говорене. Надеждата пак се фиксира във варианта на коалиция и договорености между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, прогнозира Андреева.

Киряков вижда едни и същи въпроси във всички парламенти, а изводът е един и същи -политическо неумение да се съставят добри коалиции.

„Добре тръгна тази парламент, с отрезвяване на някои политически лидери и сили, обаче в един момент някои решиха, в случая Бойко Борисов, че е по-добре да изнудва евентуалните си коалиционни партньори с план Б. План Б е нови избори и нищо друго“, настоя той.

Събеседникът ѝ изрази повече оптимизъм, но изтъкна, че кризата е толкова дълбока и изисква неформални решения.

„Една ротация е гаранция, че партньорите си имат доверие и няма да имаме еднопартийно безсмислено управление. Ротацията дава възможност да не се асимилират партньорите, а да си сътрудничат. Това ни лишава от възможността да имаме силна фигура на министър-председател. Ако днес Мария Габриел предложи имена, това би било демонстрация на управленски капацитет от страна на ГЕРБ“, каза още Андреева.

По думите на Киряков още в самото начало е заложен кабинет между първите две политически сили срещу „главата на Гешев“ и ще се залагат кампании, които ще направят нестабилно бъдещо управление. Андреева е на мнение, че партиите вече не могат да разчитат на електоралната подкрепа, която непрекъснато пада, на второ място е това, че вече имат общи врагове.

„Румен Радев се явява заплаха. Той е спойката като общ враг. Явява се фигурата на Гешев като предизвикателство пред това да се направи съдебна реформа. Такава е възможна само при добре конструирано мнозинство в парламента“, посочи тя.

Според Киряков, президентът ще връчи третия мандат на партията с най-малко шансове за правителство – БСП. „Президентът има сметка да се налага. Трябва редовен кабинет, на този етап – само с първите две политически сили“, допълни гостът.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html