събота, 20 април 2024 г.

Прокуратурата започва проверки срещу Борисов и Мария Габриел

Снимка: БГНЕС

Малко преди кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел да обяви при президента дали ще предложи проект на кабинет, който да бъде гласуван в парламента, или ще върне на държавния глава първия проучвателен мандат за съставяне на правителство, от прокуратурата обявиха, че започват проверки по сигнали срещу бившия премиер Бойко Борисов и самата номинирана за премиер, съобщи БНР.

В прессъобщението от Върховната касационна прокуратура няма имена, а само инициали, но и позиции на лицата, срещу които са подадени сигналите.

– Сигналът срещу Бойко Борисов, описан като председател на политическа партия, е от гражданско сдружение, съдържащ твърдения за корупция и злоупотреба. Сигналът съдържа данни за престъпление и срещу бившия земеделски министър на Борисов Мирослав Найденов и други лица.

– Сигналът срещу Мария Габриел е отново от сдружение – че като бивш евродепутат е използвала общинско жилище в София.

– Има два сигнала от граждани с твърдения за противоправни действия на двама членове на Прокурорската колегия Калина Чапкънова и Георги Кузманов, които са част от шестимата, които поискаха предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

–  По сигнал на гражданин ще се проверяват твърдения за пренесени в началото на 2021 година  през границата на страната към чужда държава огромни суми в български левове чрез използване на летателни средства на Държавен авиационен оператор, каквото е старото име на „Авиоотряд 28“.

От прокуратурата информират, че ще бъдат направени лични проверки от прокурори при Върховна касационна прокуратура, а в зависимост от спецификата на казусите и в съответствие със закона ще бъдат извършени всички необходими действия за изясняване на изнесените твърдения, включително и изискване на информация от Антикорупционната комисия, ДАНС, НАП, МВР, ГДНП, ГДБОП,  министерства и ведомства.

В друго прессъобщение прокуратурата обяви, че не бави т.нар. дело „Барселонагейт“, а че по разследването се работи интензивно, а твърденията в обратна посока „имат за цел да затруднят и осуетят законосъобразното развитие на досъдебното производство и да обслужат нелегитимни политически интереси“. Уточнява се, че в Софийската градска прокуратура се извършват преводи на предоставени от компетентните органи на други държави огромен обем документи, въз основа на които предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и провеждане на допълнителни разпити на редица свидетели.

Освен това във Върховна касационна прокуратура се извършва и лична проверка на изнесени от главния прокурор Иван Гешев миналия понеделник данни за извършена търговия с влияние и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. За тези свои твърдения миналия петък обвинител номер едно е дал обяснения, а днес пък е направил същото пред прокурор от Софийската градска прокуратура по сигнал срещу него от заместника му Борислав Сарафов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html