четвъртък, 25 април 2024 г.

НАТО призна престъпленията, извършени от Русия срещу Украйна за геноцид

Парламентарната асамблея на НАТО призна престъпленията на Русия срещу Украйна за геноцид, а терористичния режим на страната за расизъм. Това съобщава Егор Чернев, ръководител на постоянната делегация на Украйна в ПА на НАТО във Фейсбук.

„Парламентарната асамблея на НАТО призна престъпленията на Русия срещу Украйна за геноцид, а терористичния режим в Русия – расизъм. Все същото.

На сесията на Асамблеята на Люксембург успяхме да приемем изключително силна декларация, която ще има мащабни политически последици.

Освен това ПА НАТО призова правителствата на държавите си открито да обявят на срещата на върха във Вилнюс, че Украйна ще стане член на Алианса и ще се договори за следващите конкретни стъпки за влизането на Украйна в НАТО.

Това е нашата дипломатическа победа. Всички наши ключови бележки относно окончателния текст на декларацията са взети под внимание.

Има и подкрепата на международния трибунал и помощ за Украйна преди и след победата, и осъждане на идеологията на расизма, и възстановяване на териториалната цялост, и санкции, и репарации, и плана Маршал, и много повече.

Дълго време се борихме за такава директна и ясна формулировка. Нашият полски приятел Михал Шчерба подготви декларацията и ни помогна да популяризираме нашите разкази

Десетки и стотици часове преговори и консултации. Чрез съобщения, отстрани, от високи трибуни…

Основата за срещата на върха на НАТО във Вилнюс е положена. Парламентаристите от страните от Алианса изразиха своята позиция. Сега всичко зависи от правителствата“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html