петък, 29 март 2024 г.

Кириакос Мицотакис върна мандата за съставяне на правителство в Гърция

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кириакос Мицотакис върна по телефона мандата за съставяне на правителство, който получи тази сутрин от президента Катерина Сакеларопулу, съобщи телевизия Скай.

Това отваря пътя за предсрочни избори в Гърция, които най-вероятно ще се произведат на 25 юни.

Преди да върне мандата Кириакос Мицотакис проведе телефонни разговори с лидерите на останалите парламентарно представени сили – СИРИЗА, ПАСОК, Гръцката комунистическа партия и „Гръцко решение“.

Пред тях той повтори, че смята, че не съществуват предпоставки за сформиране на правителство в настоящия парламент и има намерение да върне мандата неизпълнен. Той ги информира, че правителството му има намерение да ускори процедурите, за да може да се произведат нови избори на 25 юни.

Очаква се новоизбраният вчера парламент да положи клетва в неделя, 28 май, и да се разпусне в понеделник, 29 май.

Сценарият за скорошни нови избори преобладаваше и преди изборите в неделя, но стана още по-сигурен след вчерашното по-силно от очакваното представяне на Нова демокрация. Разликата е, че докато вчерашният вот беше по обикновената пропорционална избирателна система, която дава на всяка партия брой места, които съответстват на резултата ѝ, то следващият вот ще бъде по система, по която първата сила получава до 50 места допълнително в парламента. Това ще осигури на Нова демокрация абсолютно мнозинство и самостоятелно правителство, ако повтори резултата си от първия вот.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html