четвъртък, 25 април 2024 г.

Иван Кондов усъди вандалството срещу Дома на Европа в София

Снимка: БГНЕС

Категорично осъждаме такъв акт, това въобще не е в стила на съвременна и демократична България, член на ЕС. Това е изключително неприятно действие, което не подпомага защитата на нашите интереси в ЕС, заяви служебният министър на външните работи Иван Кондов по повод заливането на фасадата на Дома на Европа в София с боя вчера. Кондов говори пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС.

Той съобщи, че на днешната среща не са били приети нови решения, свързани със санкциите срещу Русия заради войната в Украйна. Всички страни потвърдиха цялостната си подкрепа за Украйна, стана въпрос за проблемите за износа на зърно, за все още неодобрените санкции, обобщи той.

Кондов добави, че на срещата с външните министри на страните от Западните Балкани днес е била обсъдена тяхната работа по отношение на общата външна политиката и политиката за сигурност. Бяха засегнати и въпросите на разширяването, допълни той. По принцип този формат не предполага някаква дискусия по въпроса, повечето страни изказаха своите позиции. Много държави казаха, че ЕС е съюз на ценности, така че трябва да се спазят всички изисквания за европейската интеграция, поясни министърът.

По неговите думи някои негови колеги са поставили въпроса за по-бързото разширяване на ЕС. Посочих, че е изключително важно да се спазят всички ангажименти, включително промяната на Конституцията, посочи той по повод очакванията на Скопие за хода на преговорния процес.

Кондов добави, че споменаването на България по начина, по който това бе направено в Рейкявик и с продължаващите нарушения на човешките права, със сигурност това не е пътят към по-бърза интеграция конкретно за Северна Македония. Той съобщи, че съвсем накратко е разговарял с македонския си колега, който се опитал да обясни, че изказването на министър-председателя (на Северна Македония) е било свързано с конкретни политици, а не с политиката на България. Поставих въпроса, защо при това положение е била посочена България, а не конкретният политик, който те са визирали, заяви Кондов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html