четвъртък, 28 март 2024 г.

ЕС подкрепя забраната да се унищожава непродаден текстил

Снимка: БГНЕС

ЕС подкрепя незабавната забраната да се унищожава непродаден текстил. Това стана ясно от договорка между страните от общността, информира Ройтерс. Това е част от „зелените“ усилия на Евросъюза за намаляване на отпадъците чрез по-голямото им повторно използване и рециклиране.

Потреблението на текстил в Европа е на четвърто място по влияние върху околната среда и климатичните промени след хранителните стоки, жилищата и мобилността. Около 5,8 млн. тона текстил се изхвърлят всяка година в ЕС, което се равнява на приблизително 11 кг на човек, като голяма част от тях се изхвърлят в депа или се изгарят.

Правителствата и Европейският парламент трябва да се споразумеят относно Регламента за екодизайна, преди той да прерасне в закон. Съгласно първоначалното предложение, от март 2022 година, на ЕК, тя самата трябваше да реши на по-късен етап дали да въведе забрани за унищожение. В ЕС обаче са се споразумели, че забраната за унищожаване на непродадено облекло трябва да бъде въведена незабавно, вместо да се чака изпълнителният орган на ЕС да излезе с решение – процес, който би могъл да отнеме три години.

Средноголеми компании, с по-малко от 250 работници, ще имат транзитен период от четири години, а най-малките компании, с по-малко от 50 работници, няма да са обхванати от забраната.

Испания, която ще председателства ЕС на ротационен принцип от юли, вероятно ще преговаря за закона с представители на Европейския парламент. Той трябва да излезе с позиция по въпроса, но изглежда ще подкрепи забрана за унищожаване на непродаден текстил и електронни уреди.

Новият закон ще създаде нов „дигитален продуктов паспорт“, свидетелстващ за екологичната устойчивост на продукта, което ще помогне на потребителите да правят по-информиран избор. ЕК обяви, че унищожаването на непродадени потребителски продукти като текстилни стоки и обувки, се е превърнало в широкоразпространен проблем в ЕС, най-вече заради повишението на онлайн продажбите.

Във Франция вече има закон срещу отпадъците, който забранява унищожаването на непродадени нехранителни стоки.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html