четвъртък, 28 март 2024 г.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готови на ротация: 9 месеца премиер Денков, 9 месеца – Мария Габриел

Мария Габриел от ГЕРБ и Николай Денков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) дадоха съвместно изявление в НС.

Ръководствата на ГЕРБ – СДС и ПП-ДБ са готови да излъчват премиери от двете формации на ротационен принцип.

Ще инициираме законодателна програма, която да е приемлива за повече от една парламентарни групи, каза Денков.

Предложихме на ГЕРБ – СДС да изпозлваме натрупания импулс, да стъпим на законодателната и управленската програма, да стъпим и на състава на кабинет, както и премиер и вицепремиер на ротационен принцип, допълни той.

Мястото на Мария Габриел в един такъв кабинет е ясно – тя може да реализира едни от най-важните приоритети в нашата програма – приемането в Шенген и еврозоната, разкри Николай Денков.

Вчера ПП-ДБ реши, че ще предложи правителство с широка парламентарна подкрепа и на принципа на ротацията. Хоризонтът ще е 18 месеца. Първите 9 месеца премиер ще бъда аз, а Мария Габриел – вицепремиер. В следващите 9 месеца – обратно.

„Благодаря на всички партии. От ГЕРБ – СДС показахме, че с диалог, отговорност и принципи, има възможност, макар и трудна, но с яснота, България да има отговорно правителство“‘, заяви .

„Благодаря и на лидерите на ГЕРБ – СДС и на ПП-ДБ, че с разум и без емоция, участваха и заедно решихме за общия документ. Направихме отстъпки в името на България.“

Конституционна реформа, приемане на бюджет, промени в Изборния кодекс, влизане в Шенген, нови ръководства на регулаторите са сред основните приоритети.

Промени в първоначалния персонален състав и структурата на Министерски съвет се правят само със съгласието и на двете страни.

Правителството с втория мандат се ангажира:

– да реализира конституционна реформа за промени в структурата на прокуратурата и ВСС;

– да внесе в срок редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците;

– да изпълни законодателната програма и да спази приоритетите за Шенген и еврозоната;

– да промени Изборния кодекс, така че да се върне машинният вот, както и да промени състава на ЦИК, така че да се гарантира честността на вота на българските граждани;

– да изработи механизъм за избор на състав на регулатори с изтекъл мандат, с цел подбор на личности с високи професионални и морални качества;

– да внесе законодателни промени за освобождаване на ръководствата на българските служби за сигурност от чуждо влияние.

Акад. Николай Денков ще подаде оставка при неизпълнение на тези условия или при подмяна на приоритетите на правителството, съобщиха от ПП-ДБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html