четвъртък, 28 март 2024 г.

Национален протест срещу войната по пътищата

Бдение за Ани и Явор / Снимка: Евелина Стоянова

Днес се проведе пореден национален протест срещу войната по пътищата.

Участниците в него блокираха възлови кръстовища и невралгични участъци с настояване за предприемане на ефективни мерки за пътната безопасност и наказания за шофьорите, причинили катастрофи, обясни за БНР организаторът на протеста Иван Спасов:

„Искаме, когато има наличие на алкохол, наркотици и грубо нарушение на  Закона за движение по пътищата, да се считат за умишлени престъпления. Защото в момента ги гледат като неумишлени престъпления“.

В столицата протестът се проведе на кръстовището на бул. „Сливница“ и ул. „Русе“, където на 8 май, на пешеходна пътека загинаха двама души, ударени от автомобил, движещ се с висока скорост.

От 11 до 11,30 часа протестиращи блокираха движението по пътя Бургас – Созопол и по пътя София – Варна, в района на Момина чешма при Търговище.

Родители, чиито деца са станали жертви на войната по пътищата блокираха също в 11 часа движението по пътя Хасково – Димитровград и Тополовград – Елхово.

Протестираха и жители на Варна, Шумен, Стара Загора и Казанлък.

През седмицата близки на загинали при катастрофи представиха исканията си и пред представители на главната прокуратура, а от МВР обявиха предложения за законодателни промени за по-строги наказания при шофиране след употреба на наркотици и алкохол.

Предвижда се и въвеждане на максимална скорост по автомагистралите, възможност младите водачи да шофират с придружители и намаляване на скоростта в определени райони в градовете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html