петък, 29 март 2024 г.

Лена Бориславова: Промяната в прокуратурата е необходима

Снимка: БГНЕС

„Случващото се в последните дни е процес, започнал много отдавна. Още през 2013 година градският прокурор Николай Кокинов беше изобличен, че се намира в къщата на Бойко Борисов, че говорят за това как да се опъват чадъри, имаше записи. Сега изненадващото е, че по умишлено публичен начин прокуратурата сама се разобличава“, каза пред БНР Лена Бориславова от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Тя подчерта, че промяна в прокуратурата е необходима, „защото не може да има справедливост и правосъдие, когато цялата прокуратурата функционира като кол център за политици“.

Бориславова заяви, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ не могат да подкрепят мандат на ГЕРБ-СДС, защото се опитват да наложат нов модел в политиката – това, което кажеш в предизборната кампания, трябва да остане като дадена дума.

„Мандат на ГЕРБ – с премиер на ГЕРБ и с представители на ГЕРБ в правителството, е силно притеснително. Нямаме доверие в тяхната възможност този път да управляват прозрачно и справедливо. Във всички разговори, които имахме досега, никой не каза и дума, че моделът на управление досега не е бил правилен. Ние сме в политическа криза и не можем да си позволим да отидем отново на избори, затова премиерът, който трябва да намери баланса и да поведе страната напред, трябва да е човек, на когото имаме доверие – че ако дневният ред се подмени, ще подаде оставка“, заяви Бориславова.

Тя увери, че от „Продължаваме промяната – Демократична България“ осъзнават отговорността си и затова търсят работещи формули. „Не чуваме обратна връзка по същество… Първият мандат – след разкритията на прокуратурата, става все по-токсичен и труден за реализиране“.

По думите ѝ на акад. Николай Денков е гласувано доверие и ако той реши, ще направи промяна в проектокабинета.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html