20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

За местните избори: БСП ще търси разширяване на подкрепата за кандидатите си

Снимка: БГНЕС

БСП ще участва в изборите за кметове и общински съветници през 2023 година във формата коалиция „БСП за България“. Решението е взето на заседание на Националния съвет на партията, съобщиха от пресцентъра на БСП. Изпълнителното бюро е упълномощено да търси възможности за разширяване подкрепата за кандидатите на „БСП за България“ на основата на предизборната платформа на БСП, както и председателят на партията да сключва споразумения за подкрепа с други политически партии и неправителствени организации.

Членовете на НС дадоха мандат на Градските, Общинските и Районните съвети да вземат решение по преценка за обсъждане и образуване на местни коалиции на основата на коалиция „БСП за България“, след съгласуване с ИБ на НС на БСП.

Националният съвет утвърди и политическите изисквания и механизма за оценяване на дейността на кметовете и общинските съветници, издигнати или подкрепени от БСП или коалиция за издигане на кметове и общински съветници от „БСП за България“ за местните избори тази година.

Националният съвет на БСП реши още да възложи на ИБ на НС на БСП в срок до 23.05.2023 г. да изготви примерен график за провеждане на срещи с областните съвети на БСП за координиране на дейностите по организация и подготовката за участие на БСП за България в местните избори през 2023 година.

Националният съвет на БСП препотвърди вчера решението на Изпълнителното бюро и парламентарната група да прекрати преговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат и да гласува „против“ правителство, предложено от Мария Габриел, номинирана за министър-председател от първата политическа сила в Народното събрание ГЕРБ-СДС. БСП ще участва в разговори за втори или трети мандат, ако има такива и те бъдат поканени. При невъзможност да се формира редовно правителство и се наложи ново служебно на президента Румен Радев, членове на БСП да не участват в него, реши още НС на БСП.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html