петък, 19 април 2024 г.

Гълъб Донев: Ще продължим да подкрепяме интегрирането на Черна гора в ЕС

Снимка: Министерски съвет

„България винаги е била сред най-активните и последователни поддръжници на европейската интеграция на Черна гора. В лицето на България имате добър приятел“. С тези думи премиерът Гълъб Донев се обърна към новоизбрания президент на Черна гора Яков Милатович, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата лидери разговаряха след тържествената церемония по полагането на клетва и встъпването в длъжност на Милатович, която се проведе в парламента в Подгорица.

Сред присъствалите на официалното събитие бяха също президентите на Хърватия, Сърбия, Албания и Косово – Зоран Миланович, Александър Вучич, Байрам Бегай и Вьоса Османи. В речта си след полагането на клетвата Милатович лично благодари за присъствието на държавните и правителствените ръководители от региона.

В рамките на разговора премиерът Донев приветства президента Милатович за ангажираността му със стратегическата ориентация и приоритети на страната, както и за заявения стремеж към икономическо и социално стабилизиране на Черна гора.

„Уверявам Ви, че ще продължим да подкрепяме инициативи и проекти, насочени към Вашата стратегическа перспектива – успешното интегриране в ЕС“, заяви премиерът Гълъб Донев пред новоизбрания президент на Черна гора. Българският министър-председател посочи, че едно от практическите измерения на тази подкрепа са осъществяваните проекти по линия на българската официална помощ за развитие, както и различните формати на регионалното сътрудничество.

Донев и Милатович се ангажираха в бъдеще отличното сътрудничество между България и Черна гора да намери благоприятно отражение върху равнището на търговския стокообмен между двете държави.

Новият президент на Черна гора Яков Милатович положи днес клетва в парламента, с което официално встъпи в длъжност. В речта си той каза, че приоритет над всички приоритети ще бъде ускоряването на процеса на прием на страната в ЕС, която има статут на страна кандидат за членство от 2010 година.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html