събота, 20 април 2024 г.

Никола Стоянов: Няма никаква логика във високите цени на едро при храните

Още този месец инфлацията у нас ще падне под 10%. Цените на хранителните стоки има всички основания да падат. Факт е, че на едро падат, но на дребно поне не се покачват. Затова продължаваме с усилията си, с проверките, актове правим заради нарушения при цените. В момента контролът е от огромно значение.  Това коментира пред Нова телевизия министърът на икономиката Никола Стоянов.

Есента като говорихме с търговците на дребно, те оправдаваха цените с горивата и логистиката. Сега тези разходи паднаха, те се оправдават с ръста на доходите. То винаги може да се намери оправдание, но истината е, че няма логика в цените на дребно у нас, това е категорично, посочи той.

В момента си движим административно закона за надценките и съвсем скоро ще го дадем на Народното събрание за гледане. Той ще гарантира по един артикул от 17 групи основни хранителни стоки на поносима цена за хората, посочи той.

Ако миналата година България беше пета в ЕС по инфлация, то сега е вече на девето място и се приближаваме към средното ниво в Европа, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html