петък, 19 април 2024 г.

Журналистката Евелина Гечева представи новата си книга за Данаил Крапчев

Известната журналистка Евелина Гечева представи най-новата си книга „Роденият в Прилеп. Мисията на Крапчев и неговата „Зора“. Гечева е позната с острото си перо, публицист и тънък познавач на политическите процеси у нас. Новинар, следващ позабравения сякаш завет „никому в угода, никому напук“.

Книгата й за делото на големия журналист, публицист, общественик, родолюбец и радетел за българщината в Македония Данаил Крапчев във вестник „Зора“ обаче я представи в нова светлина. Като задълбочен изследовател и историк, като документалист, който увлекателно и с лекота разкрива неизвестни досега факти за живота и делото на Крапчев. Както е известно, този бележит българин е зверски убит без съд и присъда на 10 септември 1944 г. Забраняван, заклеймяван, „дамгосван“ от комунистическата пропаганда, делото му е потулвано, обругавано, семейството му е потискано, интернирано.

„Данаил Крапчев е роден в Прилеп и цял живот се е борил за това родният му град да се върне в пределите на България. Заради това тръгват нелепи митове за него, че едва ли не е шовинист. Не, Крапчев цял живот е бил убеден демократ. Една от мисиите на тази книга е да покаже именно това“, заяви на премиерата Евелина Гечева.

Елегантното събитие в Клуба на фоторепортерите в София събра приятели, колеги, журналисти, кинаджии, историци, общественици, обикновени читатели. Присъства и внучката на Крапчев – Невена Маринова, която е предоставила на авторката невиждали досега широка публика документи, лични снимки, родословно дърво и писма от семейния архив. Няколко думи каза и известният телевизионен журналист Горан Благоев. Той припомни колко далновиден всъщност е бил Данаил Крапчев, колко актуален е и днес, предвид напрегнатите отношения между България и Северна Македония.

Не по-малко ценна информация Гечева е събрала и за вестник „Зора“ (1919-1944).  Неслучайно премиерата на книгата бе на 18 май, рождения ден на изданието с легендарен статут, което, уви, е малко познато за широката публика днес. Този вестник обаче си остава еталон за журналистически талант и морал и именно в него Данаил Крапчев разкрива в най-пълна степен яркия си публицистичен стил. На страниците на „Зора“ пишат вечни български класици като Йордан Йовков, Димитър Талев, Чудомир…  Да припомним, „Железният светилник“ започва да се печата за първи път именно във вестника на Крапчев. Големият читателски интерес там ражда книгата и цялата четиритомна сага, която е задължителна за всяка българска библиотека. Пак там Талев се изявява и като публицист. А без „Зора“ Йовковите „Чифликът край границата“ и „Ако можеха да говорят“ може би изобщо нямаше да видят бял свят като самостоятелни издания!

По разкази на внучката Невена Маринова, авторката Гечева споделя и колко интересно е било приятелството на Крапчев с великия поет и войвода Пейо Яворов. Двамата са бойни другари от чукарите на Македония, воювали „по шумата“ не ден-два, а цели три години! В изданието има истории, достойни за филм, но все пак е документалистика. Богат фотографски материал и факсимилета ще задоволят любопитството на всички, които искат безпристрастно да се запознаят с живота и делото на Данаил Крапчев.

Новата книга на Евелина Гечева е и библиофилска находка, благодарение на художественото оформление на Панайот Шилков. Ще се разпространява основно чрез сайта и Фейсбук страницата на издателя – Академика БГ, а вероятно скоро ще я откриете и в някои книжарници.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html