четвъртък, 28 март 2024 г.

Великобритания стимулира производството на чипове с £1 млрд.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания стимулира производството на чипове с £1 млрд., съобщава АФП. Британското правителство представи днес стратегия за развитие на полупроводниковата индустрия, предвиждащa големите инвестиции.

Тази стратегия цели да стимулира растежа на сектора във Великобритания, да намали рисковете от нарушения на доставките и защита на националната сигурност. Инвестиция, достигаща до 200 млн. британски лири (230 млн. евро), е предвидена за 2023-2025 година, за да стимулира научните изследвания и развитието и да улесни международното сътрудничество.

Изтъквайки присъствието навсякъде в модерния свят на полупроводници, британският премиер Риши Сунак подчерта, че тази стратегия концентрира британските усилия върху  „силни страни в области като проучване и проектиране, за да можем да укрепим конкурентното ни предимство на световната сцена“.

В правителственото комюнике се изтъква и постигнатия ангажимент между Лондон и Токио в кулоарите на срещата на върха на Г-7 за амбициозно партньорство в областта на полупроводниците, които са от съществено значение в промишлеността  и най-вече зелените технологии (батерии, вятърни турбини, слънчева енергия) и цифровите технологии, смартфоните, свързаните с интернет автомобили и игровите конзоли, както и за военното оборудване.

Международното напрежение нарасна през последните месеци около този стратегически сектор, най-вече между Китай и САЩ. ЕС постигна миналия месец споразумение относно план за развитие на тази промишленост на собствена територия, за да се намали зависимостта от Азия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html