20.7 C
София
петък, 2 юни 2023 г.

НС прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, внесен от МС и партия „Възраждане“. В законопроекта на служебния кабинет  се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява обвинител номер едно и неговите заместници, съобщи БНР.

Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначаване на тази длъжност. Предвижда се той да бъде избиран от списък от съдии, които предварително са дали съгласието си да влизат в ролята на разследващ прокурор предвижда законопроекта. Те трябва да отговарят на няколко условия, минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела.

Предлага се и решението за освобождаване на главния прокурор да може да се взема с 13, а не със 17 гласа от Висшия съдебен съвет.

Като болезнено актуален определи законопроекта служебният министър на правосъдието Крум Зарков. „Твърде дълго време системата се управляваше на принципа “мъка без край”. И това води до нейния мъчителен край.“

Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС: „Ще получи нашата подкрепа законопроектът. И наистина се надявам да започнем съвсем скоро и сериозната работа по конституционни изменения, така че да сме убедени, че и този законопроект няма да бъде сполетян от съдбата, която сполетя и законопроекта на правителството „Борисов 3“.

Надежда Йорданова от групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“: „Конституционната реформа не е необходима, за да гарантира законосъобразност на законопроекта, който разглеждаме. Конституционната реформа е необходима, за да гарантира дълбока съдебна реформа, реформа на прокуратурата, която да я направи ефективна, ефикасна и прозрачна, реформа, която да не позволи повече в България да има главни прокурори, като Татарчев, Цацаров и Гешев“.

Спор се разгоря и между ГЕРБ и БСП за политическата отговорност. Депутатът Радомир Чолаков от ГЕРБ: „Този закон на второ гласуване трябва да бъде гласуван така, както е внесен от министерски съвет, за да е ясно, че това е законопроектът Зарков и той носи абсолютно пълна отговорност за този текст. Това, което виждаме в момента, и това, което ще се случи днес в тази зала, е как политическата целесъобразност побеждава над законосъобразността и над конституционосъобразността“.

Апострофира лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Признавате пред цяла България, че един министър, и то служебен, се е противопоставил на професионализма в съдебната система и е принудил Народното събрание да приеме противоконституционен закон.“

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html