19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Бойко Борисов: Конституционно правителство също е вариант

Снимка: БГНЕС

Конституционно правителство също е вариант, защото промяната в Конституцията изисква поне 160 гласа, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той уточни, че думите са въз основа на интервю на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. Според Борисов в следващите дни могат да се направят още совалки по тази тема.

Работим за първия мандат, подчерта лидерът на ГЕРБ. Оптимист съм, защото всички са изпратени тук, за да решат поне четири – пет основни политики, считаме, че отговорните хора трябва да подкрепят правителство, коментира политикът. Той отклони въпросите за кабинет и състава му към кандидата за премиер Мария Габриел. Тя има всички права, дадени от групата, да преговаря, действа и да взема решения, обясни Борисов.

На въпрос откъде ще получат недостигащи гласове за правителство, той коментира: Ще ви отговоря така, както навремето отговаряше Кирил Петков – следващата седмица, ако няма правителство, няма да има бюджет, приходите в хазната за първото тримесечие досега с това темпо, с което вървят, ще са по-малко поне с милиард и половина. Юни – между 10-и е 14-ти, ще спрем да плащаме, държавата няма да може да си плаща дори заплатите и пенсиите.

Няма как да се работи по бюджета, защото бюджет се работи от мнозинства, които трябва да носят отговорност за него. Без правителство бюджет не се гледа и няма да се гледа, категоричен е лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че не само бюджетът е заложник за правителство, заложник е и планът за възстановяване, Шенген, еврозоната, фондовете. Имаме толкова проблеми, които в момента стоят заложници на това да се правят някакви политически игрички, посочи Борисов. В противен случай според него държавата ще „крета“ при ново удължаване на бюджета, няма да има и инвестиции.

Докато си играем на войни и подобни неща, държавата отива в канала, отговорността е на всички, изтъкна председателят на ГЕРБ.

Да изнасяш запис срещу когото и да било не е никак красиво, това е и уронващо достойнството на този, който го прави, аз през живота си не съм записвал никого, заяви Борисов по темата с главния прокурор.

Не работим срещу личности, няма никаква лична атака, увери той и напомни, че приемането на механизъм за контрол на главния прокурор е условие за Плана за възстановяване. А това са 60 млрд. лв. в полза на българите, да ги рискуваме – няма смисъл, посочи Борисов.

Той отново заяви, че се е чувал с Иван Гешев два пъти след взрива до автомобила на главния прокурор – веднъж, за да го попита как е, а след това – да го помоли да направят така, че поръчителите и извършителите на атентата да бъдат разкрити, за да спрат спекулациите за самовзривяване.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html