четвъртък, 28 март 2024 г.

Северомакедонският президент иска само делегации от ЕС, но не и депутати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че евродепутати, които искат да влязат в страната му като част от делегация на Европейския парламент са добре дошли, но в лично качество, независимо какви са мотивите им може да им бъде забранено. Прави се преценка на лицата, които не трябва да се допускат и по какъв повод. Такива лица, които показват иредентистки виждания към страната ни няма да бъдат допускани, каза още Пендаровски, цитиран от Българската телеграфна агенция.

Коментарът му бе направен на форум в Скопие, в който участва и където заместник – директорът на Европейския съвет за външни отношения Весела Чернева, определи недопускането на 6 май на територията на Република Северна Македония на евродепутата Андрей Ковачев като трудно обяснимо.

По-рано на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, в изявление, вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че в Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната, а най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз.

На свой ред премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски репликира, по време на форума, че обвиненията, изказани на срещата от страна на представителя на България, са „напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека“.

Същевременно на изслушване пред депутатите от парламентарната Комисия по външна политика, министърът на външните работи Иван Кондов допусна, че е възможно да има такъв забранителен списък, въпреки че няма официална информация за това.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html