четвъртък, 28 март 2024 г.

ИТН излязоха с декларация по повод изказване на премиера на Северна Македония

Павела Митова, Снимка: „Има такъв народ“

„Има такъв народ“ излязоха с декларация по повод изказване на премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата Среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

Вчера за пореден път премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски нападна публично в международна среда България, сравнявайки нашето отношение към тяхната страна с това на Русия спрямо Украйна, посочи депутатът Павела Митова. По думите й подобна реторика отново покачва градуса на напрежението в дипломатическите отношения между двете страни, откакто България, „като един, според северномакедонската пропаганда, истински агресор“, даде зелена светлина за европейската интеграция на РСМ. Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена не довеждат до постигане на желаните резултати, смята тя.

От ИТН не сме спирали да показваме множеството провокации оттатък западната ни граница, към които обществото ни, на фона на вътрешнополитически ни проблеми, сякаш постепенно се адаптира, посочи Митова.

Погазването на човешките права, унижаването на български граждани, нападенията над тях и техните сдружения, и все по-нескриваният език на омразата ясно показват, че политическата класа в РСМ няма никакво намерение да се придържа към договореностите между двете страни и да спази своите ангажименти за защита на общоевропейските ценности, добави Митова. Според нея подобен дипломатически скандал би събудил поне недоволството на политическите субекти във всяка една друга държава, но не и в България. В нашата страна сякаш не е прието политиците да искат прошка от народа си за грешките, които са допуснали, коментира Митова. И отбеляза, че някои неща в живота и в политиката са непростими. Дано, надявам се, българската дипломация да покаже, че не са и непоправими, добави тя.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html