петък, 29 март 2024 г.

Забрана за ползване на „ТикТок“ въведоха в Монтана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Губернаторът на американския щат Монтана Грег Джанфорте подписа законопроект за забрана на дейността в щата на китайската компания „ТикТок“. Така Монтана официално стана първият американски щат, забранил популярната платформа за споделяне на кратки видеоклипове, предаде Ройтерс. „Забраних „ТикТок“, за да защитя личните данни на жителите на Монтана от Китайската комунистическа партия“, заяви Джанфорте, който е републиканец.

Монтана въвежда законова забрана за магазините за приложения на компаниите „Гугъл“ и „Епъл“ да предлагат приложението „ТикТок“ на територията на щата. Ограничителната мярка влиза в сила от 1 януари догодина, уточнява БТА. Платформата „ТикТок“, която има над 150 млн. потребители в САЩ, все повече е обект на призиви от страна на американски конгресмени и представители на властите в отделните щати мобилното й приложение да бъде забранено на национално равнище в САЩ, а причината за това са опасения от възможно прокарване на влияние на китайската държава чрез социалната мрежа.

През март изпълнителният директор на „Тикток“ Шоу Цзъ Чу беше подложен на кръстосан разпит по време на изслушване в комисия на американския Конгрес за това дали китайската държава може да има достъп до данните на потребителите или да влияе на това, което американците виждат в приложението.

Компанията „ТикТок“, която е дъщерна на китайската „БайтДенс“ (ByteDance), заяви, че въведената със законопроекта „незаконна забрана на „ТикТок“ нарушава правата на хората в Монтана, предоставена им от Първата поправка“. Оттам добавиха, че ще „бранят правата на потребителите си както във, така и извън Монтана“. Компанията по-рано отрече да е споделяла каквито и да било данни с китайското правителство и обяви, че няма да го направи дори и това да бъде поискано от нея.

Властите в Монтана, щат с население от малко над 1 млн. души, заявиха, че при нарушение на забраната на „ТикТок“ ще бъдат наложени глоби, които могат да достигнат до 10 000 долара на ден.

Същото се отнася и за компаниите „Гугъл“ и „Епъл“, които рискуват да бъдат санкционирани в същия размер, ако не спазват ограничителния режим.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html