събота, 20 април 2024 г.

Джо Байдън започва визитата си в Япония със среща с премиера Фумио Кишида

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън започва визитата си в Япония, където ще участва в срещата на върха на Г-7, с двустранна среща с японския премиер Фумио Кишида, предаде Асошиейтед прес.

Родният град на Кишида – Хирошима, ще бъде домакин от утре до неделя на срещата на най-развитите индустриални държави. В Хирошима, където САЩ хвърлиха първата ядрена бомба през 1945 г. по време на Втората световна война, членовете на Голямата седморка ще разработват стратегии за справяне с продължаващата война на Русия в Украйна.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Белия дом, заяви, че руската инвазия има голямо значение и ще бъде важна тема по време на срещата на върха.

„Ще има дискусии за ситуацията на  бойното поле“, каза Съливан пред репортери, придружаващи Байдън в президентския самолет „Еър Форс 1“. Съливан подчерта, че лидерите на Г-7 ще работят за справяне с всички пропуски в санкциите срещу Русия, за да може ефектът им да бъде максимален.

„Ще се обсъжда актуалното състояние на санкциите и стъпките, с които Г-7 ще се ангажира колективно, по-специално по отношение на прилагането“ , каза той.

Съливан заяви, че съюзът между САЩ и Япония е достигнал „истинска върхова точка“.

Той заяви, че по време на двустранната среща на Байдън с Кишида ще се обсъжда развитието на двустранните отношения, които са постигнали напредък през последните две години „във всяко измерение, независимо дали става въпрос за военното измерение, за икономическото измерение, или за наскоро сключеното споразумение за чиста енергия“.

Байдън и Кишида ще разгледат и икономически въпроси. САЩ и Япония започнаха да гледат на глобалната търговия по нов начин с оглед на устойчивостта на веригата за доставки и националната сигурност. Неотдавна те подписаха споразумение относно веригите за доставка на критични минерали. Двете страни си сътрудничат и в разработването на възобновяеми енергийни източници и си партнират в усилията за ограничаване на достъпа на Китай до съвременни компютърни чипове.

Кишида се надява да обсъди с Байдън по-нататъшното укрепване на възпирането и способността за реагиране в условията на китайската агресивна настъпателност в Индо-тихоокеанския регион, както и да потвърди значението на Тайванския проток за световния мир и стабилност.

Япония също така желае да обсъди начини за укрепване на тристранното си партньорство със САЩ и Южна Корея след сключеното през април споразумение между тях за засилване на средствата за възпиране на риска от ядрена атака от страна на Северна Корея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html