вторник, 16 април 2024 г.

Гешев клати мандата на ГЕРБ

Екип на в  „Галерия“

Скандалите около главния прокурор Иван Гешев силно разклатиха досегашните договорености за правителство, съобщи пред „Галерия“ източник от парламентарните среди. Мандатът на ГЕРБ бил застрашен и дори да се реализира за министрите и фигурите зад тях щели да бъдат извадени компромати. По тази причина партията на Борисов търси за министри хора, които са хем експерти в своята област, хем имат чисти биографии, за да няма за какво да бъдат атакувани.

Според политици компроматите ще летят в двете посоки – и от Гешев, и към него. Те смятат, че посещението на главния прокурор в Щатите е било оценено от задокеанските партньори като закъсняло и че каквото и да им е предложил, едва ли е представлявало голям интерес за тях. Дни след завръщането си оттам той ритуално скъса пред камерите своята оставка, а заместникът му Борислав Сарафов коренно смени подкрепата си за него с атаки.

След като се развихриха тези неочаквани драми в прокуратурата цялата игра за съставяне на кабинет се преобърна. Четворната коалиция ГЕРБ-ДПС-БСП-ИТН изглеждаше в кърпа вързана, но след изявленията на Гешев социалистите закриха последните пазарлъци за министерски кресла и избягаха с 200 от прегръдката с Бойко Борисов. Обяснението беше, че никой не рискува да влиза в един кюп с партия, която очевидно повежда война с главния прокурор, било и то под европейското знаме на Мария Габриел. Източник от „Позитано“ каза пред „Галерия“, че повечето членове на ръководството са си отдъхнали с въздишка. Доста от тях са били дори против самото стартиране на преговори с ГЕРБ-СДС, което вероятно щеше да свали подкрепата в партията до критични нива.

Куриозно, но изявите на Гешев наляха вода в мелницата на довчерашните му големи врагове ПП-ДБ. Наш източник разкри, че „Промяната“ и десните очакват сега много по-ентусиазирана подкрепа за своя мандат. Най-вече от ГЕРБ, чиито висши кадри са изложени на потенциални дела от прокуратурата. За депутатите и самия Борисов е много по-изгодно да седят на завет в парламента отколкото да излязат на избори. Докато се наредят листите, не е ясно дали някой от тях няма да бъде арестуван. Такива депутати има и в другите партии и така се формира една нова коалиция с кодово име „Имунитет“, която вероятно ще сформира мнозинство, за да опази собствения си интерес.

В парламента се говори усилено, че през уикенда преди изявлението на Иван Гешев в СГП са били привикани извънредно водещи прокурори. Те трябвало да завършат бързо обвинителни актове по знакови дела. Чува се за бивши министри, настоящи депутати и кметове на ГЕРБ.

Нищо чудно това да направи хората на Борисов по-тихи от водата и да преглътнат „унижението“ да подкрепят ПП-ДБ, гарантирайки си имунитет и време за реакция.

От своя страна втората политическа сила даде лек завой, че може да промени някои фигури в кабинета „Денков“, но категорично няма да приеме кадри на ГЕРБ. Всички политически маневри обаче са предпоследни, защото бомбите от и към прокуратурата ще гърмят още дълго време.

 

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html