19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Пред ВСС Гешев обяви, че не е нарушил закона, някои магистрати щели да „берат голям срам“

Членовете на ВСС все още обсъждат в каква процедура са във връзка със сигнала на Борислав Сарафов срещу Иван Гешев. Самият Гешев обяви, че ще излезе в отпуск по лични причини, но не уточни за какъв период. Също така, той се закани, че има данни, от които някои от членовете на ВСС „ще берат голям срам“.

При дебатите в Пленума на ВСС за това как трябва да се действа във връзка със сигнала на директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу Иван Гешев, главният прокурор коментира, че при ясна процедура ще изложи своето мнение по посоченото в сигнала.
„Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури“, заяви Гешев в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева за това дали той наистина има записи с над 150 политици, магистрати и членове на ВСС.

Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, като заяви, че в него се казва, че пред него, пред други заместници на главния прокурор, ръководителят на Софийска градска прокуратура е пуснал запис на разговор между Иван Гешев и Йордан Стоев, член на ВСС. Според твърденията в сигнала на Сарафов, главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС.

Иван Гешев призова да стане ясно в каква процедура се намира в момента. Като посочи, че е готов да предостави данни, но „от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС“. Според него това ще подейства „очистващо“ от политическото влияние в съдебната власт , но „съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и децата ни“, като добави, че „това ще увеличи независимостта на българските магистрати“.

„Не се притеснявам от това, което ще кажа на съответните компетентни органи“, заяви Иван Гешев. Той добави, че има проверка, която се извършва от прокурор в Софийска градска прокуратура по сигнал на Борислав Сарафов. Той заяви, че по тази проверка очаква да бъда призован и да даде съответните сведения и данни. Главният прокурор добави, че в понеделник от 10:00 ч. е призован за снемане на обяснения и по друга проверка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html