Начало КИБЕРСИГУРНОСТ Украйна се присъедини към Центъра за киберотбрана на НАТО

Украйна се присъедини към Центъра за киберотбрана на НАТО

Украйна се присъедини към Центъра за киберотбрана на НАТО, съобщиха от базираната в Талин организация, а Киев нарече този ход „стъпка по пътя“ към членство в НАТО, предаде АФП.

Центърът за върхови постижения за съвместна киберотбрана (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) на Западния отбранителен съюз добави, че е приел в редиците си също Исландия, Ирландия и Япония.

„Особено се радваме, че Украйна е тук с нас“, заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур, цитиран в изявление на CCDCOE.

„Това предлага уникална възможност едновременно да допринесем за защитата на Украйна и да се учим от бойното поле в киберпространството, за да подобрим киберсигурността на всички членове.“

Посланикът на Украйна в Естония, Мариана Беца, приветства „знаковото събитие“ като „важна стъпка по пътя към присъединяването на Украйна към НАТО“.

Центърът – който понастоящем обхваща държавите – членки на НАТО, и още осем държави – е основан през 2008 г. в естонската столица.

В центъра експерти по данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на западния отбранителен съюз.