четвъртък, 25 април 2024 г.

Украйна се присъедини към Центъра за киберотбрана на НАТО

Украйна се присъедини към Центъра за киберотбрана на НАТО, съобщиха от базираната в Талин организация, а Киев нарече този ход „стъпка по пътя“ към членство в НАТО, предаде АФП.

Центърът за върхови постижения за съвместна киберотбрана (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) на Западния отбранителен съюз добави, че е приел в редиците си също Исландия, Ирландия и Япония.

„Особено се радваме, че Украйна е тук с нас“, заяви естонският министър на отбраната Хано Певкур, цитиран в изявление на CCDCOE.

„Това предлага уникална възможност едновременно да допринесем за защитата на Украйна и да се учим от бойното поле в киберпространството, за да подобрим киберсигурността на всички членове.“

Посланикът на Украйна в Естония, Мариана Беца, приветства „знаковото събитие“ като „важна стъпка по пътя към присъединяването на Украйна към НАТО“.

Центърът – който понастоящем обхваща държавите – членки на НАТО, и още осем държави – е основан през 2008 г. в естонската столица.

В центъра експерти по данни от цяла Европа и САЩ работят за защита на информационните мрежи на западния отбранителен съюз.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html