Начало АКЦЕНТИ Пуснаха сигнал до Гешев срещу Мария Габриел заради общинско жилище

Пуснаха сигнал до Гешев срещу Мария Габриел заради общинско жилище

Сигнал за конфликт на интереси до главния прокурор, свързан с номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел, внесе Сдружение „Дискусионен клуб за социална местна политика“, съобщава Бг Он Еър. В сигнала се посочва, че Габриел е била наемател на общинско жилище в столицата по времето, когато е била евродепутат.

През 2010 г. Мария Габриел подписва договор с дъщерна фирма на общинското дружество „Столични имоти“. Така тя наема апартамент от 128 кв. м в квартал „Лозенец“, с месечен наем от 400 лв. През 2014 г. като общински съветник от БСП Николай Белалов пита в писмо кмета на Столичната община дали евродепутат наема общинско жилище. Официалният отговор от Йорданка Фандъкова е, че имотите на Столична община са във фондове със социални функции и некартотекирани граждани, в т.ч. и Мария Габриел, не ползват общинско жилище.

„За критериите беше обяснено, те са категоризират хората – самотни майки, възрастни хора, но отрече госпожа Габриел да ползва такова жилище. Това, което съм сигурен, е, че госпожа Фандъкова ме е излъгала“, коментира Николай Белалов.

Жителите в кооперацията знаят за общинските жилища, но не и кой точно живее в тях.

Когато започва разследване от медиите по случая, Мария Габриел отговаря, че е помолила за помощ, за да „стокира“ неща там.

„Когато Габриел обясни, тя каза, че много и е трябвало да стокира неща там. Това че има хора, които живеят в отвратителни условия и много им трябва жилище на поносима цена, за нея не е от значение. Точно тези, които разпродават жилищата, се оказва, че ползват именно такова жилище. Да не говорим за доходите. Тогава, като евродепутат, който е огромен, тя е решила там да си стокира нещата“, обясни Белалов. Формално въпросният апартамент не попада към така изброените категории „общински жилища“, но пък е в капитала на търговско дружество, което реално е собственост на Столичната община.

В позиция до медиите от общината са признали, че Мария Габриел е използвала общинско жилище.

„Мария Иванова Неделчева е била наемател на апартамент находящ се в гр. София, бул. „Никола Вапцаров“ 25, собственост на „Заводпроект“ ЕООД, съгласно сключен договор за наем от 01.10.2010 г. Наемната цена е определена съгласно експертна оценка на лицензиран оценител на пазарен принцип. Договорът е прекратен след подадено предизвестие на 11.04.2012 г.“, се посочва в отговор на общината.

От политическа партия ГЕРБ отказаха коментар по случая. Николай Белалов внесе сигнала в прокуратурата с надеждата, че последните събития около главния прокурор могат да предизвикат по-детайлно преглеждане на случая.