петък, 26 април 2024 г.

Назначиха охрана на Борислав Сарафов

Правосъдният министър Крум Зарков определи като безпрецедентна определи ситуацията в прокуратурата.

Той съобщи, че заместник-главния прокурор Борислав Сарафов е с охрана от 15 май вечерта. Тогава самият Сарафов призова да му бъде осигурена такава, защото се страхува за живота си заради конфликта с обвинител номер едно Иван Гешев.

„Правното основание, по което което се предоставя охрана на магистрат, е при неотложност в случая. Сарафов писмено поиска от нас охрана, ние не сме сезирани по телевизора“, посочи Зарков.

Сарафов е под охраната на ГД „Охрана“ към МП, правното основание е на лице, а срок за осигуряването на охрана няма, стана ясно още от думите на министърът.

Според него Сарафов е с адекватна охрана, но отказа да посочи каква е степента на защита.

„Това, че я назначаваме не означава, че нито приемаме, нито отхвърляме неговите твърдения. В този случай беше нужно да се постави такава охрана, това е моето мнение, то беше потвърдено и от Съвета за сигурността“, каза Зарков и добави, че като се има предвид, че наскоро избухна бомба до колата на Гешев, не бива да се поемат никакви рискове.

„Специфичното в случая е, че по нормалния ред искането за охрана се изпраща от административния ръководител на съответния магистрат, а в случая този, който се чувства застрашен, е от неговия административен ръководител“, коментира министърът.

Относно обвиненията на Сарафов, че Гешев използва еднолично имот, предоставен от Висшия съдебен съветв к.к. „Боровец“, по известен като „Регентска къща“, Зарков обясни, че правосъдният министър няма отношение по въпроса.

„През 2016 г. са направени промени в Закона за съдебната власт, които прехвърлиха управлението на имуществото на съдебната власт към ВСС, а не към правосъдния министър. Управлението на серия имоти са възложени на административни ръководители, в това число и главния прокурор, включително за въпросния имот в Боровец. Как се стопанисва този имот, дали е използван за целите на прокурорката аз не знам, защото не разполагам с такава информация“, посочи министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html