сряда, 24 април 2024 г.

МВР предлага законопроект за намаляване на скоростта и временни книжки за млади водачи

„МВР работи, за да предложи варианти за решаване на проблема с престъпленията по пътищата. Предлагаме изменения в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. Трябва по-строги санкции за лицата, които извършват системно нарушения“. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушване в Народното събрание.

От МВР предлагат в Наказателния кодекс да се инкриминира отказът на водачи от извършване на проверка за алкохол и наркотици. Също така при причиняване на смърт или телесна повреда, при катастрофа, да се добави като квалифициращо обстоятелство превишаването на скорост и преминаването на червен светофар. Предлага се и увеличение на долната граница на наказанията при определени престъпления на пътя.

Министърът отбеляза още, че има изготвена статистика, която ще предостави на народните представителите за динамиката на пътните произшествие от 2013 г. до момента, брой на загинали, ранени и нарушения на водачите.

„Предлагаме повторният отказ за тест за установяване на алкохол в кръвта да бъде нарушение. Трябва да има законодателни промени, част от които са: Максималната скорост на автомагистралата да бъде намалена, да се предвиди възможност при водач, който е придобил току що шофьорска книжка, да шофира с наблюдател за определен период от време“, каза още Иван Демерджиев.

По отношение на домашното насилие Демерджиев предлага да се въведе забрана на насилника да осъществява контакт с жертвата, да се създадат програми за подпомагане на хора, които са били жертви на домашно насилие, като такава помощ може да се оказва и на деца.

„Предлагаме да се създаде и Национален регистър за случаите на домашно насилие на територията на страната“, каза още служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html