петък, 29 март 2024 г.

Гешев се изправи пред прокурорската колегия на ВСС

Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изпрати на етичната и дисциплинарната комисия към колегията сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу главния прокурор Иван Гешев. Решението бе взето със седем гласа „за“ на заседанието днес.

До това решение се стигна, след като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)  прие да обсъди сигнала на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев.

Вчера стана известно, че в сигнала се съдържат обстоятелства за нарушение на Конституцията от страна на Иван Гешев. Сарафов твърди, че е нарушен текстът, който посочва, че никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи.

При дебатите дали сигналът да влезе за разглеждане се стигна до коментар трябва ли част от членовете на прокурорската колегия да си направят отвод при обсъждането му.
Иван Гешев каза, че ще направи искане, защото няма да участва в гласуването. И се обърна към колегите си – Кузманов, Чапкънова, Стоев и Мутафова, да не участват в гласуването.

Това са част от членовете на ВСС, които на 12 май предложиха предсрочно освобождаване на главния прокурор. Предложението е подписано от Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Светла Бошнакова, Огнян Дамянов и Гергана Мутафова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html