вторник, 23 април 2024 г.

В МВнР не е постъпвала информация от Скопие за забранителен списък с българи

Министерството на външните работи не е получило официална информация от властите в Република Северна Македония дали има забранителен списък с имена на българи, които да не трябва бъдат допускани в югозападната ни съседка.

Такава информация беше поискана от ведомството ни, след като на 6 май евродепутатът Андрей Ковачев и още четирима българи не бяха допуснати да присъстват на панихида в памет на загиналите през Балканските войни български войници край Ново Село.

Пред ресорната парламентарна комисия служебният министър на външните работи Иван Кондов допусна, че е възможно да има такъв забранителен списък, въпреки че няма официална информация за това.

„Господин Ковачев и хората, които са с него, де факто са получили някакви документи, които казват, че те са в някакъв списък, който не позволява да бъдат допускани до територията на Република Северна Македония. Той е получил документи, които казват, че едва ли не той е в такъв списък. Можем само да правим някакви догадки – определено документите, които са получили тези български граждани, навеждат на мисълта, че такъм списък някъде има.  Дали е официален, дали е неофициален, това вече не можем да кажем, ние официално такъв списък не сме получавали и не знаем за съществуването му, нито кой е вътре и какви са аргументите, за да има такъв списък“, обясни министър Иван Кондов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html