събота, 20 април 2024 г.

Великобритания и Нидерландия ще сформират коалиция за доставка на F-16 на Украйна

Великобритания и Нидерландия обявиха планове за формиране на международна коалиция за закупуване на изтребители F-16 за Украйна. Споразумението е постигнато след среща между британския и холандския премиер Риши Сунак и Марк Рюте, според уебсайта на британското правителство.

И двамата премиери се съгласиха, че Украйна заслужава място в НАТО и смятат, че съюзниците трябва да продължат да предоставят дългосрочна помощ за сигурността на Украйна.

„Премиерите се споразумяха, че ще работят за изграждането на международна коалиция, която ще осигури на Украйна изтребители, ще осигури подкрепа във всичко – от обучение до закупуване на самолети F16“, се казва в изявлението.

Намерението за създаване на „коалиция за ловци“ беше обявено по-рано от президента на Украйна Володимир Зеленски на среща с германския канцлер Олаф Шолц. Предполагаше се, че коалицията ще функционира като „танкова“ коалиция, в създаването на която Берлин играе водеща роля.

Украинските власти обявиха, че страната се нуждае от около 180 бойни самолета. Президентът на САЩ Джоузеф Байдън отказа да достави F-16, заявявайки, че те трябва да останат в САЩ. Полша изпрати 14 изтребителя МиГ-29 в Украйна. Други 13 изтребителя МиГ-29 бяха предадени от Словакия на Украйна. Бундестагът изключи доставката на германски бойни самолети в Украйна

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html