петък, 29 март 2024 г.

Ясен Тодоров: От вчера един дрон обикаля и влиза в терасата ми

Всичките ми медийни изяви след атентата срещу главния прокурор Иван Гешев са съгласувани изцяло с неговия заместник Борислав Сарафов. Това заяви пред БНТ заместник-директорът на следствието (НСлС) Ясен Тодоров.

„Медийните ми изяви на 2 и 3 май са изцяло съгласувани с пресцентъра на МВР и самия Борислав Сарафов, като даже той заяви на останалите зам.-директори и говорителя на националното следствие, че от един момент нататък само аз ще комуникирам с медиите“, посочи той. По-късно от пресцентъра на МВР излязоха с позиция, че нямат отношение към организирането и съгласуването на изявления и медийни изяни на представители на Националната следствена служба. Допускат, че Ясен Тодоров е направил лапсус, като е искал да каже „пресцентъра на прокуратурата“.

Тодоров заяви още, че единствено е потвърдил казаното от Сарафов в деня на инцидента – че взривното устройство е направено, за да убива хора. Потвърди и за присъствието на израелския експерт.

„Има моменти в живота, в които трябва да проявиш характер“, каза той и хвърли бомбата, че от вчера следобед „един дрон обикаля и влиза в терасата ми“.

„Израелският специалист, който беше на местопроизшестието за кратко време, изложи становището си и аз му имам доверие. Пред вас казвам, че ако експертизата установи друго, ще си подам оставката. Според становището на този човек е използван някакъв вид взрив за военни цели, изстрелва осколки с голяма скорост и голям поразяващ ефект“, допълни той.

Не коментира подробности около разследването, но заяви, че на всички е пределно ясно, че главният прокурор е бил сам в автомобила. Тодоров потвърди, че той е завел израелския специалист до мястото на взрива и подчерта, че експертът сам е предложил съдействие. Показа и съобщението, което Борислав Сарафов е изпратил до колегите си в деня на инцидента. От него става ясно, че чуждестранният експерт е ръководител на антитерористичното звено на Израел.

„Бих отишъл с най-голямо удоволствие на изслушване в парламента, но само при положение, че това стане при закрити врата и без телефони, които записват“, каза зам.-директорът на НСлС.

Той потвърди, че не желае охрана от Министерство на правосъдието. „Моята съвест е чиста и мога да ходя спокойно по улиците“, посочи Тодоров.

„Когато върху мен се оказва някакъв натиск, аз знам какво да правя и съм го доказал през годините. Аз съм единственият, дръзнал да се опълчи на всесилния тогава районен прокурор на София Славчо Кънев, когато се опитваше да ми каже как да реша едно дело”, коментира той пред Нова телевизия.

За брифинга на Борислав Сарафов, Тодоров посочи: „Определено ме притесни поведението му. Според мен то трябва да се коментира от криминален психолог. Не искам да коментирам твърденията му. Не знам за никакви дела „на трупчета”. Да каже той – бил е вторият човек в прокуратурата в продължение на десет години”, призова зам.-директорът на НСлС.

„В продължение на повече от десет години прекият ти началник е главният прокурор. Ако не си бил съгласен с неговата политика и начина му на ръководене, имало е възможност да си подадеш достойно оставката. Имало е възможност да не приемеш предложението на Цацаров и на Гешев да оглавиш НСлС. Пишеш концепции, в които възхваляваш дейността на следствието и прокуратурата и в един момент се сещаш, че прокуратурата е нагазила в политическото блато”, каза той за Сарафов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html