19.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

Президентът на МОК пристига утре в България

Томас Бах (президент на МОК) и Стефка Костадинова (президент на БОК) ще се срещнат отново в сряда.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще пристигне на 17 май (сряда) следобед в София във връзка с отбелязването на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, съобщиха от БОК.

Началото на неговата визита в столицата най-вероятно тя ще започне със среща при президента на Република България Румен Радев, но това ще се уточни в детайли в близките часове. Очаква се при излизането си от президентството Бах да направи изявление пред медиите, като за това ще има потвърждение по-късно.

Веднага след това Томас Бах ще се отправи към Градската градина пред Народния театър, където ще присъства на откриването на изложбата „100 години БОК“. На 14 постамента са изложени 28 платна с документи и снимки, запечатали паметни мигове, събития и личности в историята на олимпийското движение у нас. По време на събитието от 17:30 часа в Градската градина пред Народния театър председателят на БОК Стефка Костадинова ще връчи на Бах факсимиле от безценен документ – решение на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, сред които и единственият състезавал се там – гимнастикът Шарл Шампо. По този начин страната става една от 14-те възстановили преди 127 години с участието си в гръцката столица древната традиция и поставили началото на един от най-значимите глобални феномени на днешно време – Олимпийските игри.

В 19:30 часа в Централния Военен клуб в присъствието на президента на Република България и президента на МОК започва кулминацията на тържествата, отбелязващи вековния юбилей на БОК. Сред близо 400-те гости на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и творци.

На другия ден (четвъртък) в 9:00 часа Томас Бах ще бъде част от официалните лица, които ще валидират пощенска марка за 100-годишнината на БОК. Събитието ще се състои в Музея на съобщенията (ул. „Гурко“ 6).

След това президентът на МОК ще посети за кратко открития наскоро „Олимпийски център“ в Националната спортна академия „Васил Левски“, преди да отпътува от България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html