петък, 29 март 2024 г.

Президентът връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев в 15:00 днес ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще го получи Мария Габриел, номинирана за премиер от най-голямата парламентарна група. Партията на Борисов има намерение да предложи експертно правителство, което да работи една година, съобщава БНР. След като получи първия проучвателен мандат от президента, кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще има седем дни, за да предложи на държавния глава структура и състав на проект на кабинет или да върне мандата неизпълнен.

„Аз очаквам не само от партиите за съставяне на правителство, а Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни – и приемането на бюджета и поне най-важните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Логично е да се направят всички опити за сформиране на правителство с първия мандат, защото тогава вероятността, според мен, е най голяма. За експертния кабинет големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и как ще тя ще бъде разпределена“, коментира президентът преди няколко дни.

Неизвестните около евентуална работеща управленска формула остават. Въпреки разговорите през последните седмици между двете най-големи парламентарни коалиции, на този етап ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ са на различни позиции по визията си за правителство.

Ден преди да получи папката с първия проучвателен мандат, номинираната за кандидат-премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви каква управленска формула ще предложи. „Съставяне на експертно работещо правителство за една година на основа на приоритети. Следващата стъпка са разговори за съставяне на правителство и ще бъде за формат, който изключва думата коалиция“, посочи Габриел.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова: „Г-жа Нинова, г-н Карадайъ, г-н Слави Трифонов трябва да ни отговорят кой вариант да предприеме г-жа Габриел“. Борисов определи действията на ПП-ДБ по търсенето на работеща управленска формула като разочароващи: „Положихме всичко да се случи с тях. Получихме всеки ден някакви шикалкавения. Ние в 15.30 часа трябва да знаем дали госпожа Мария Габриел ще отиде да вземе мандата, има ли шанс да се направи правителство или вкарваме в катастрофата България“.

Вчера бившият соцлидер Сергей Станишев каза, че при евентуално експертно правителство всичко ще се прави зад кулисите. Той призова БСП да не се коалира с ГЕРБ, защото това ще бъде катастрофално за партията.

Лидерът на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков каза в събота, че от коалицията „ПП-ДБ“ не са затръшнали вратата пред ГЕРБ и тепърва ще решават как да постъпят. По думите му Мария Габриел била човек с европейско мислене.

Според политолога Теодор Славев от Института за правни инициативи обаче номинирането на Габриел за кандидат премиер с първия мандат е част от стъпките на ГЕРБ, които могат да се определят като „европейска пералня“ за партията, която е била 2 години в изолация. Според него въпросът е дали от „ПП-ДБ“ ще повярват на променен ГЕРБ, в който Мария Габриел взема решения.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html