сряда, 24 април 2024 г.

Макрон потвърди пред Зеленски нов пакет от военна помощ за Украйна

През следващите няколко седмици Франция ще изпрати десетки бронирани превозни средства и леки танкове в Украйна, включително модерни бойни машини AMKS-10RC, се казва в съвместно изявление, публикувано след разговори между френския президент Еманюел Макрон и украинския президент Володимир Зеленски.

След продължилата повече от три часа работна вечеря между двамата лидери френският президент посочи, че официален Париж насочва усилията си към подкрепа на способностите за противовъздушна отбрана на украинските сили, според доклад на Ройтерс.

Посещението в Париж беше част от обиколката на украинския лидер сред няколко ключови европейски съюзници, по време на която Зеленски се опита да събере допълнителна военна и финансова помощ преди очакваното украинско контранастъпление срещу руските сили.

След като осигури допълнителна военна помощ на стойност три милиарда долара по време на посещението си в Германия миналия уикенд, Зеленски каза в Берлин, че с помощта на съюзници Киев може „необратимо“ да победи Русия още тази година.

Макрон повтори пред Зеленски, че Париж ще продължи да предоставя на Украйна политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа, докато е необходимо, според съвместно изявление.

Източник от Елисейския дворец потвърди пред репортери, че Франция ще предостави на Украйна допълнителни, по-модерни отбранителни системи, но към момента не се споменава доставката на изтребители, поискана от Зеленски.

Френските бойни машини AMKS-10RC на земята се движат много бързо и имат голяма маневреност, която позволява бърза смяна на позициите на бойното поле, а украинският министър на отбраната Олексей Резников ги нарече „снайперисти на бързи колела“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html