петък, 29 март 2024 г.

Лошото време свива реколтата в Аржентина

Снимка: БГНЕС

Аржентинската борса „Росарио грейнс“ (Rosario Grains) отново намали прогнозата си за текущата реколта от соя, тъй като продължителната суша засегна тежко най-голямата култура в страната, а оскъдните дъждове миналия месец също могат да ограничат посевите на пшеница, съобщи Ройтерс. В месечния си доклад борсата намали прогнозата си за реколтата от соя за 2022/2023 г. с 6,5 на сто до 21,5 млн. тона, в сравнение с предишната си прогноза за 23 млн. тона.

„Безпрецедентните студове през февруари, липсата на вода, както и жегата, се отразяват върху соевата реколта“, пишат от борсата, като се позовават по-специално на ненавременните студове в средата на лятото на южното полукълбо. осега производителите на соя са прибрали 54 на сто от 16 млн. хектара посеви, според доклада. По данни на борсата реколтата от соя през предходния сезон 2021/2022 г. е достигнала 42,2 млн. тона или почти двойно повече от последната оценка.

Прогнозата на борсата за реколтата от царевица през 2022/2023 г. остава 32 млн. тона, но това е под реколтата от предходния сезон от 51 млн. т.

Борсата също така отбелязва, че валежите под нормите през миналия месец ограничават възможното разширяване на площите, засети за предстоящата реколта от пшеница 2023/2024, седмици преди да започне.

„Намеренията за засаждане в големи райони от пампасите са силно ограничени“, се предупреждава в доклада, визирайки основната зона за отглеждане на пшеница.

По-рано в сряда борсата за зърно в Буенос Айрес заяви, че е малко вероятно метеорологичният феномен Ел Ниньо да доведе до проливни дъждове в основните земеделски райони на Аржентина преди септември, което означава, че засегнатата от суша почва вероятно ще се възстанови бавно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html