вторник, 16 април 2024 г.

БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ за съставяне на правителство

Снимка: БГНЕС

БСП прекратяват разговорите с ГЕРБ-СДС за първия мандат, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова след днешната среща между двете партии.

„Днес не получихме никаква ясна представа какво правителство, с какви пет задачи. Срокът беше само ясен – една година. Вече е връчен мандатът и съм сигурна, че кой няма яснота за какво става дума. Ето защо взехме решение в нашето изпълнително бюро и ръководството на групата – прекратяваме разговорите с ГЕРБ за първи мандат – нито за участие, нито за подкрепа“.

Левицата ще настоява за среща между всички партии, извеждане на пет национални и надпартийни задачи, определяне на срок на действие на правителство и след това търсене на състав.

„Смятаме, че ГЕРБ сбъркаха концепцията за съставяне на правителство в този труден момент. Винаги сме смятали, че трябва да дадем всичко от себе си, за да има България редовно правителство и работещ парламент, но г-н Борисов излезе с партиен кандидат, той излезе със собствени задачи и приоритети“, зави Нинова.

Тя посочи, че пред ГЕРБ са обещали в бюджета да бъдат заложени социални разходи, което означава по-голям дефицит, но на следващата им среща с ИТН казали обратното:

„Тоест, Борисов действа на принципа който каквото иска му го дава. БСП иска 4.5% дефицит, за да има за хората – добре. ИТН иска под 3%, защото не трябва да се дават пари – добре. „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ искат оставката на Гешев – ето ви оставката на Гешев. Това е крайно несериозно, така не може да се прави правителство, така не може да се управлява държавата“, коментира Нинова.

На искането на БСП да не се изнася оръжие за Украйна, от ГЕРБ отговорили, че всяка партия си има своите претенции и може да си остане така в парламента, но правителството щяло „да прави това, което трябва“.

„Тоест, абсолютно задкулисие – „вие ни дайте сега гласове, за да мине правителството, после си оставайте различни, критикувайте го това правителство, но то ще си действа както иска“. Ние резервна гума и резервен пръст на парламента на бутоните няма да бъдем“, каза Корнелия Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html