петък, 29 март 2024 г.

Боян Магдалинчев от ВСС: Не виждам главният прокурор да е уронил престижа на съдебната власт

Боян Магдалинчев, ВСС, кадър бТВ

Не виждам нещо, с което главният прокурор да е уронил престижа на съдебната власт, каза Боян Магдалинчев от Висшия съдебен съвет (ВСС) в ефира на бТВ.

По думите му би трябвало номинираната за премиер Мария Габриел да каже за какво и как Иван Гешев уронва престижа на съдебната власт, това е и теза, застъпена в предложението на шестимата прокурори, които преди дни поискаха предсрочното освобождаване на главния прокурор. В отговор на въпрос дали подкрепя искането за смяна на главния прокурор, Магдалинчев каза, че процедурата е доста сложна и зависи как ще се установят твърдените обстоятелства. Нека видим фактите и обстоятелствата, на които се позовават шестимата колеги от Прокурорската колегия. Те трябва да бъдат доказани, каза още той.

Относно това дали има политически натиск и намеса, Магдалинчев коментира, че е скептичен за пряка връзка между заявеното намерение на Мария Габриел за отстраняването на Гешев и последвалото искане на шестима от Прокурорската колегия, направено на следващия ден. Може би нещата съвпаднаха, едва ли е чак толкова директна връзката, добави той.

В отговор на въпрос дали има политически назначения във ВСС, Магдалинчев каза, че няма политически назначения в Софийската колегия и не вярва да има и в Прокурорската колегия.

Процедурата за предсрочното освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор би отнела около месец – месец и половина, ако отговаря на всички изисквания, посочи още Магдалинчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html