сряда, 24 април 2024 г.

Александър Вучич: В Сърбия ще има избори най-късно до септември

Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че избори ще бъдат произведени най-късно до септември, съобщава белградският вестник „Политика“.

За масовия протест, който в петък се състоя в Белград, Вучич каза, че е длъжен да уважава всяко събиране. „Когато се съберат няколко хиляди души, независимо от това кой ги е организирал, трябва да обърна внимание на техните искания  и да видя какво можем да направим“, каза сръбският президент.

„Що се отнася до искането за борба с насилието, ние вече предприемаме мерки. Що се отнася до политическите искания, това е нещо съвсем друго, защото не съм сигурен, че изобщо се знае какви са исканията. Във всеки случай няма да сменим Бранислав Гашич (министър на вътрешните работи)“, каза сръбският президент. Той изтъкна, че  министърът на вътрешните работи на Сърбия отлично върши своята работа.

„Но можем да направим повече. Може да сменим цялото правителство и да отидем на избори. Но това ще знаете след 26 май“, каза Вучич, цитиран от вестник „Политика“.

Вестник „Данас“ отбелязва, че президентът на Сърбия след два масови протеста против неговия режим и начина, по който се е отнесъл към двете масови убийства през последните две седмици в Сърбия, е  заявил, че на 26 май, на насрочен контрамитинг, може да съобщи, че в Сърбия ще има нови избори през септември.

На два масови митинга в Белград през изминалата седмица гражданите настояха за незабавно спиране на по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство, смяна на Съвета на регулаторния орган за електронни медии, закриване на печатни медии и таблоиди, насърчаващи омраза и насилие и непрекъснато нарушаващи журналистическата етика, както и отнемането на националните честоти на телевизии, които насърчават насилието.

Опозицията настоя и за оставките на министъра на вътрешните работи Бранислав Гашич и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин.

В началото на май тринадесетгодишно момче донесе в училище в центъра на Белград два пистолета на баща си и коктейли Молотов и уби осем ученици и охранител. Други шест ученици и един учител бяха ранени. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14. И двамата извършители бяха задържани.

Шествия и митинги против насилието бяха организирани също така в Нови Сад и още няколко града в Сърбия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html