Начало БЪЛГАРИЯ Протестиращите в София срещу престъпниците на пътя блокираха движението на Орлов мост

Протестиращите в София срещу престъпниците на пътя блокираха движението на Орлов мост

Снимка: БТА/БНР

Протестиращите в София срещу престъпниците на пътя, предизвикващи пътни инциденти и убиващи хора, блокираха движението на Орлов мост, като преди това минаха от площад „Народно събрание“ покрай Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщи БНР.

Под мотото „Стига търпимост!“ десетки хора се събраха по-рано днес пред сградата на парламента на протест след серията тежки катастрофи с ранени и загинали.

Сред хората на площада бяха близки на загинали при пътни инциденти. Хората настояват за по-тежки наказания, за законодателни промени и по-добра пътна инфраструктура. Ако няма спешни промени, ще блокираме 10 града. После ще има гражданско неподчинение, казаха протестиращите.

Те настояха за край на войната на пътя и за мерки от страна на държавата. Те предлагат употреба на алкохол и наркотици и грубо нарушение на правилата за движение по пътищата да се считат за умишлено престъпление и да се наказва като такова.

Една от участничките в протеста, майка на загинал младеж в катастрофа, коментира пред БНР: „Дрогираните, пияните шофьори трябва да бъдат третирани като умишлени престъпници, това не са престъпления по непредпазливост“. От Народното събрание протестното шествие продължи до Орлов мост, където блокира кръстовището за кратко, след което участниците се поеха обратно към парламента.

Към тях ще се присъединят хората, които по-рано днес изпратиха в последния им път Ани и Явор, загинали при тежкия инцидент на столичния булевард „Сливница“ миналата неделя вечер. Поклонението пред тленните им останки бе в Централните софийски гробища.