четвъртък, 25 април 2024 г.

Макрон: Русия установява васални отношения с Китай

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю за френското издание „Опинион“, че Русия вече е „загубила гополитически“ войната в Украйна и установява „форма на васални отношения спрямо Китай“, съобщи АФП, цитирана от БТА.

„Русия вече е загубила геополитически“, каза той, визирайки отношенията на Москва с традиционните й съюзници, с Китай и разширяването на НАТО до Швеция и Финландия. Нека да сме наясно, това не е „специална операция“, тъй като Владимир Путин реши да извърши мобилизация. От друга страна, Русия накара своите исторически съюзници да се усъмнят в нея. Тя де факто започна форма на встъпване във васални отношения спрямо Китай и загуби достъпа до Балтика, който беше от решаващо значение за нея, защото ускори решението на Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО“, обясни френският президент, който се готви да приеме украинския президент Володимир Зеленски, пристигащ в Париж тази вечер. „Това щеше да бъде немислимо само преди две години. Така че това вече е геополитическо поражение“, отбеляза Макрон. „Русия не трябва да спечели военно“, подчерта той, като посочи, че в това отношение „от нас зависи как да помогнем на украинците в тяхното контранастъпление, как да подготвим въпроса за гаранциите за сигурност за преговорите, които неизбежно ще се проведат“, посочи още френският президент.

„Винаги съм казвал, че в дългосрочен план архитектурата на европейската сигурност ще трябва напълно да обезпечи утрешна Украйна“. Но за целта трябва да се намери начин за избягването на конфронтация с Русия и да се възстанови устойчив баланс. Все още има много стъпки, преди да се стигне дотам“, отбелязва френският президент.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html