петък, 26 април 2024 г.

Израел отвори отново граничните пунктове с Газа, договорено е спиране на огъня

Сблъсъците на Западния бряг обаче продължават.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След договорено спиране на огъня Израел отвори отново граничните пунктове с Газа. Прекратяването на обстрелите стана с посредничеството на Египет, предаде ДПА.

Пропускателният пункт „Ерец“ и товарният пункт „Керем Шалом“ отново работят, съобщи израелското министерство на отбраната, като публикува снимки на цистерни и товарни камиони, преминаващи границата. Асошиейтед прес посочва, че ако „Керем Шалом“ остане затворен, единствената електроцентрала в Газа ще бъде принудена да спре работа, което ще задълбочи кризата с електроснабдяването.

В събота министерството публикува кадри от камери за наблюдение, на които се виждат минометни атаки на граничния пункт „Ерец“.

„От началото на операция „Щит и стрела“ “Ислямски джихад” изстреля десетки мини към двата гранични пункта, предотвратявайки отварянето им, написа министерството в Туитър. Протестите на палестинците на Западния бряг и сблъсъците им с израелските сили за сигурносто баче продължават, съобщават световните медии.

Отварянето на границата се разглежда като ясен знак за намаляване на напрежението след дни на сражения, подобно на ескалацията между Израел и „Ислямски джихад“ през август миналата година.

Папа Франциск по време на традиционната си неделна проповед на площад „Свети Петър“ изрази надежда, че постигнатото примирие в ивицата Газа ще бъде стабилно.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html