петък, 29 март 2024 г.

Експерти: Мария Габриел е част от европейската пералня за Борисов и ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

„Бойко Борисов прави няколко стъпки, които са част от арсенала, който бих нарекъл „европейска пералня“. Първо с номинацията на Мария Габриел и със заявката й, че нейният министър би внесъл предложение във ВСС за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Втората трактовка е, че в това, което наричаме превзета държава, задкулисие, статукво, текат някакви процеси и Гешев пада жертва на това. Трябва да видим какво ще стане в следващите две седмици, когато ще се разреши съдбата на Иван Гешев“. Това коментира в ефира на БНР политологът Теодор Славев от Института за правни инициативи.

Според социолога Марчела Абрашева от Международната, ако обществото е изморено да следи всичко това в реално време, по никакъв начин не бих казала, че обществото не го е грижа за резултата. „Хората са убедени, че някаква формула на следваща стъпка и на управление трябва да има. Видно е, че е възможно и управление с европейско лице, което не включва коалиция между двата основни опонента. По-вероятно от преди това изглежда, че има такава формула и тя ще бъде около възможните взаимодействия на утвърдените партии“, смята тя.

Теодор Славев подчерта, че ПП-ДБ могат да бъдат по-ефективни по отношение на съдебната реформа, ако са в управлението, а не в опозиция, защото в опозиция няма да имат инструментите за това. „Въпросът е дали ще повярват на променен ГЕРБ, в който Мария Габриел взема решения“, обясни той.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html