събота, 20 април 2024 г.

Вучич се оттегля от лидерското място в партията си

Александър Вучич
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сръбският президент Александър Вучич обяви днес, че скоро ще напусне поста лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), съобщава БГНЕС. „След няколко дни вече няма да бъда председател на политическа партия. И за това те (политическите противници – бел. прев.) излъгаха, че никога няма да стане. Ще обясня всичко на хората на този голям конгрес и така нататък“, каза Вучич.

Конгресът на СПП е насрочен за 26 май. Според Вучич той трябва да стане най-големият в историята на Сърбия и да взема важни решения за партията и страната. Освен това президентът декларира желанието си да създаде широко надпартийно движение.

Сръбският президент каза също, че „Майдан“ в Сърбия, както в Киев през 2014 г., няма да се случи, това е невъзможно. „Нов Майдан в Белград? Няма да има нов Майдан в Белград, това е всичко, което мога да ви кажа. Няма да се случи и е невъзможно. Докато хората не кажат и когато кажат, няма нужда от Майдан, това е как работи демокрацията. Аз няма да се държа на стола до последния ден, както някои други“, коментира Вучич пред репортери.

Президентът на Сърбия по-рано даде да се разбере, че въпреки исканията на опозицията, няма да уволни шефа на МВР Братислав Гашич заради двата случая на масови убийства. Той не изключи възможността да се вземе решение за нови парламентарни избори.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html