четвъртък, 25 април 2024 г.

5-10 медицински екипа ще са нужни за всяка база на медицинските вертолети

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Между пет и десет медицински екипа за една хеликоптерна база ще са необходими за оказване на помощ по въздух. Това проф. Любомир Алексиев, началник на катедра „Авиационна и морска медицина“ към Военномедицинска академия, цитиран от БТА.

Хеликоптерите могат да се ползват за оказване на медицинска помощ на не повече от 100 километра разстояние. В момента се провеждат тестовете за физическа и психическа подготовка на кандидатите за медицински екипи. Първоначално подадените заявления бяха от 106 кандидати. Предвижда се първите два оборудвани вертолета да пристигнат в България в периода юни-юли тази година, а базите, които ще се ползват за тях, ще бъдат във „Враждебна“ – София и в Долна Митрополия. До юни трябва да има 40 подготвени медици.

Кандидатите, които преминават тестовете в момента, са лекари и медицински сестри, основно от големи столични болници. За хеликоптерните бази ще се необходими 5-10 екипа на база, като до юни трябва да има обучени най-малко 40 човека, каза още проф. Алексиев. В един екип има един лекар и една медицинска сестра, допълни той. След даването на еднодневно дежурство в хеликоптерната база медиците ще продължават да работят в основните си лечебни заведения.

Лекарите и медицинските сестри, които се подготвят да работят в хеликоптерите, ще преминат курс в две насоки – авиационна физиология и авиационна безопасност. Авиационната среда е особена за човека и влияе върху жизнените му функции, допълни лекарят. И уточни, че екипите ще бъдат обучавани за онези физически фактори на летателната дейност, които влияят върху здрав и върху болен човек. Ще се обърне сериозно внимание на негативните влияния, посочи още проф. Алексиев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html